Martje Saveur

Interviews

Haarlems Dagblad 20 oktober 2021
Door Hein Flach

bloemendaals nieuwsblad


Bloemendaals Nieuwsblad 29 september 2021
Door Robbert-Jan De Bruijne

bloemendaals nieuwsblad


Haarlems Dagblad 10 mei 2017
Door Margot Klompenmaker
Uit het interview: Boek als eerbetoon aan moedige ouders

Martjes moeder overleed in 1964. Bang voor het verdriet durfde Martje pas vier jaar later haar moeders koffertje te openen. “Wat ik vond maakte heel veel in me los. Het verlies van mijn ouders. De kennismaking met mijn vader door een paar brieven. Ik bedacht hoe moeilijk mijn moeder het moet hebben gehad. Ze sprak nooit over haar verdriet en moest dat allemaal in haar eentje verwerken. Ik besloot terug te gaan naar Indië op zoek naar mijn jeugd.”

Daar begon de reconstructie van het leven van haar ouders en hun gezin. “Ik ben ook in Birma geweest naar het graf van mijn vader. Dat was heel emotioneel.” Op lang niet al haar vragen heeft Martje antwoord gekregen. “Veel blijft vaag. Mensen aan wie ik het had kunnen vragen waren dood op het moment dat ik interesse kreeg voor mijn verleden. Ach, zo gaat het nu eenmaal. Als je jong bent sta je niet stil bij wat is geweest. Je wilt vooruit, Je wil pas meer weten als het eigenlijk al te laat is. Heel jammer.”


Bloemendaals Nieuwsblad 17 mei 2017
Door Marilou den Outer
Uit het interview:

Martje Saveur presenteert boek over haar moeder en Indie Bloemendaal – lang had Martje Saveur uit Bloemendaal het koffertje van haar moeder in haar bezit, maar ze durfde het niet te openen. Uit angst voor alle verdriet dat zou kunnen loskomen. Maar uiteindelijk besloot ze het wel te doen en trof een verzameling van persoonlijke en officiële documenten aan. Zo begon haar zoektocht naar het verleden van haar ouders en uiteindelijk ook van haarzelf. Het mondde uit in het boek ‘Het koffertje van mijn moeder; herinneringen aan Indie’.

Wie het boek leest, ziet al snel dat het verhaal meer inhoudt dan herinneringen aan Indië. Het is een puzzel geworden die Martje Saveur heeft gelegd. Gelegd met stukjes over het verleden van haar ouders, het leven in Nederlands-Indië waar Saveur in 1940 is geboren, de oorlogstijd die haar vader niet zou overleven, de terugkeer naar het koude Holland met familie die hen niet zag staan en de reizen die zij veel later maakte haar Indonesië en zelfs Japan om het verleden beter te kunnen begrijpen. Diverse verhaallijnen door elkaar en daardoor een boeiend geheel.

“Ik heb nu gezien wat de rol van mijn moeder was, en van die vele andere vrouwen met hun kinderen in de kampen. Dat moeten ontzettend sterke vrouwen zijn geweest. Lange tijd is de aandacht uitgegaan naar onze vader die is omgekomen. Dat was natuurlijk ook heel erg, maar daardoor is er weinig aandacht geweest voor mijn moeder.”

Rue du Cherche-Midi