Martje Saveur

Reviews Rue du Cherche-Midi

“Zeer sympathiek, eerlijk, zorgvuldig, met duidelijk plezier geschreven en met een pen alsof je nog in die Parijse jaren bent.” - J.G. Gaarlandt

“De directheid en eerlijkheid waarmee je je gevoelens en gedachten beschrijft sleept de lezer onmiddellijk mee in die tijd en in jouw leven. Veel is enorm herkenbaar en raak getypeerd, zonder omhaal van woorden. Het boek tintelt van frisheid en onbevangenheid en de drang tot ontdekken en verkennen. De schrijfster van dit boek is veeleer 18 dan 80. Niks 'oude dorre vrouw'. En het stukje paradijs (dat het kinderhart is) heb je daarmee behouden in je leven. En wat is er mooier dan de herinnering aan de schoonheid van een ballon die je krijgt, een topknikker die je wint en een lichtende zee waarin je wordt opgenomen.” - W.Cerutti

 

Reacties van verschillende lezers

"Het was of mijn eigen tijd in Parijs herleefde."

"Een sfeertekening van Parijs in die jaren."

"Een heerlijk en goed geschreven openhartig verhaal met een verwachtingsvolle blik naar een onzekere toekomst."

"Het proces van loslaten van de jeugd en het warme nest waarin je je mocht koesteren liet je de lezer op een eerlijke manier meebeleven."

Napoleon

Reviews Het Koffertje van Mijn Moeder

“Een document humain dat het kleine familieverhaal overstijgt” - Nico Schulte Nordholt

“Een ontroerende reconstructie” - De Volkskrant

“Een indringend boek" - Haarlems Dagblad

"...En zo maakte de moeder van Martje Saveur in het Jappenkamp een poppetje dat Martje – doodziek van de dysenterie en eenzaam afgezonderd in een barak – net voldoende kracht gaf om te overleven zodat ze later haar herinneringen en die van haar ouders in boekvorm kon navertellen. Met als titel (hoe kan het ook anders): ‘het koffertje van mijn moeder’."- Kamervoorzitter Khadhidja Arib in haar toespraak bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in Den Haag op 14 augustus 2018.

 

Reacties van verschillende lezers

"Heel ontroerend vond ik het beeld van de Birmanen die alle tijd nemen om de graven van de oorlogsslachtoffers verzorgen, en in dit boekje heeft zij dat op haar manier voor haar ouders gedaan."

"De layout is opvallend mooi, het formaat, de cover en ook bv de manier waarop de emotionelere stukjes tekst a.h.w. in een kader staan en de manier waarop de documenten over twee pagina's zijn afgedrukt."

"Het heeft mij diep ontroerd en weer een keer inzicht gegeven in hoe oorlog enorme invloed heeft op persoonlijke levens."

"Bij het nawoord moest ik huilen. Dat raakte mij na het lezen van het verhaal zo."

"De lokale woorden die je in de tekst vervlecht maken het nog echter. Ik rook de kretek, die stilaan uit het publieke Indonesische leven verdwijnt."

"De mooiste zin vind ik: “Sober, gelukkig wel met bloemen”. En dat geldt voor jouw hele pennenvrucht."