Martje Saveur

Het Koffertje van mijn Moeder

Nederlands-Indië. Holland met palmbomen, mannen in witte tropenpakken, theevisites op zondag, oude auto’s in paradijselijke landschappen. De mensen op de foto’s weten nog niet wat hen te wachten staat. Dat een comfortabel leven plotseling kan omslaan in een hel….

In Het koffertje van mijn moeder vertelt Martje Saveur (1940) over de oorlogsjaren in Nederlands-Indië. Na de bevrijding keert haar moeder als weduwe met haar dochtertjes terug naar Nederland, met als enig bezit een koffertje. Door de jaren heen gaat het mee met iedere verhuizing, maar het blijft altijd gesloten achter in een kast. Het doet mee aan het ‘Indisch zwijgen’. Pas jaren na de dood van haar moeder durft Martje het te openen. Er komen brieven uit, telegrammen, paspoorten, voedselbonnen, menukaarten van de bootreis naar Indië.

Martje besluit haar ouders achterna te reizen en zo de puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Met een terugblik van nu en herinneringen van toen laat zij zien hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de allerkleinsten diepe sporen nalaat. Maar ook dat ondanks alles de liefde van moeders voor hun kinderen altijd overeind blijft en kracht geeft om vol te houden en weer opnieuw te beginnen.

 

ISBN 9789082177183
Paperback/softback
168 pagina's, kleur en zwart-wit
bevat foto's
Auteur Martje Saveur
Uitgever Schaep 14
Design Anneke Saveur

koffertje koffertje koffertje